27 Mart 2015 Cuma

YÖNETİCİNİN FONKSİYONLARI NEDİR?

20. yüzyılın başlarında Fransız Henry Fayol yöneticilerin beş temel fonksiyonu olduğunu söylemekteydi.Bunlar biraz daralarak 4'e inmiştir.Yani, 
  1. Planlama
  2. organize etme
  3. liderlik
  4. kontroldür.
Planlama:Örgütün amaçlarını belirleme ve tanımlama, stratejiler oluşturma, çeşitli faaliyetleri koordine için planlar yapma fonksiyonudur.

Organizasyon:Yöneticiler aynı zamanda örgütün yapısından sorumlu olan kişilerdir.Ne tür işler yapılacak, bunları kim yapacak, işler ne şekilde gruplanacak, kim kime rapor edecek ve kararlar nerede alınacak, bunların hepsi organize etme fonksiyonudur.


Liderlik etme:Her örgüt insanlardan oluşur.İşe yönlendirmek, koordine etmek  yöneticinin  en önemli fonksiyonudur.Yani çalışanları güdüleyip, en uygun iletişim kararları ile yönetme ve sorunları çözme  bu fonksiyonu içerir.

Kontrol:Son fonksiyon kontrol etmedir.Örgüt içinde faaliyetleri gözleyerek, daha önce planlandığı biçimde  gitmelerini izlemek, aksayan veya başarılı gitmeyen işleri rayına koymak yöneticinin diğer fonksiyon alanıdır.İşte ''Yöneticiler ne iş yaparlar? diye sorduğumuz zaman  bu dört  fonksiyonu yaparlar'' diyebiliriz.Yani planlar, organize eder, yürütür veya liderlik  eder, son olarak da kontrol eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder